BKS pagoi dëme 4.7 milionë euro, të hyrat bien me 64%

8:25 / 24 Nëntor 2020

Byroja Kosovare e Sigurimeve ka pasur rënie të të hyrave për 64%, ka thënë në një intervistë për Ekonomia Online, ushtruesi i detyrës së drejtorit të Byrosë, Sami Mazreku. Madje ai tha se e ka gjetur Byronë në një gjendje jo të mirë financiare. Tutje, ai theksoi se sektorin i sigurimeve ka një rënie prej 30% të të hyrave, që i bie se këtë kanë inkasuar rreth 4.2 milionë euro më pak. Mazreku thotë se dëmet e paguar kapin shifrën e 4.7 milionë eurove. “Në përgjithësi në komplet sektorin e sigurimeve kemi një rënie prej 30% kurse sa i përket Byrosë është 63.3% që i bie që Byroja këtë vit ka inkasuar rreth 4.2 milionë euro më pak. Kurse në anën tjetër në të njëjtën kohë duke filluar nga janari i këtij viti dhe deri më tash kemi pagur dëmet prej 4.7 milionë euro. Nuk është që ka pasur aksidente më pak, por ka pasur të hyra më pak. Që nga data 20 korrik është nënshkruar edhe marrëveshja ndërmjet Byrosë, Bankës Qendrore, ministrisë së Financave për subvencionimin e policave për bashkatdhetarë”.

“Mirëpo edhe aty i kemi disa pengesa teknike të cilat po mundohemi që së shpejti ti tejkalojmë sepse deri te pagesa e faturës nga thesari kalon nëpër një zinxhir ku fillon nga Byroja dhe pastaj në zyrën e Ministrisë së Punëve të brendshme dhe pas kompletimit të kësaj procedure në fund dërgohet një faturë te thesari i shtetit në mënyrë që dëmet të paguhen me kohë. Po mundohemi që brenda afateve ligjore t’i përmbushim obligimet që i kemi ndaj atyre që kanë arritur marrëveshje për pagesë”.

Mazreku tha se Byroja nuk ka qenë asnjëherë në një situatë më të keqe se tani. Megjithatë, ai shtoi se të hyrat e policave varen nga bashkatdhetarët, sepse nëse vazhdohet në këtë formë pasojat do të jenë më të mëdha.

“Ne ende nuk e dimë a do ta kemi një valë të dytë të mbylljes kështu që parashikimet mund të mos jenë të sakta, mirëpo Byroja nuk ka qenë asnjëherë në një situatë më të keqe se tani. Byroja nuk ka vonuar asnjëherë pagesën e dëmeve. Tash për shkak të anës financiare do të obligohemi të kemi takime më të shpeshta dhe të kërkojmë mirëkuptim derisa të tejkalohet kjo situatë”.

“Edhe sa isha në pozicionin e drejtorit të shoqatës së sigurimeve kemi pasur shumë kampanja, kemi bërë shumë ndryshime ligjore që ta lehtësojmë procedurën e shitjes së sigurimeve e cila ka afektuar pozitivisht. Komplet të hyrat e policave varen nga bashkatdhetarët, unë pres që kësaj pandemie t’i vije fundi dhe t’i kthehemi normalitetit sepse në këtë formë nëse vazhdohet gjatë pasojat do të jenë më të mëdha”.

Sipas tij, fokusi kryesor do të jetë ulja e shpenzimeve operative dhe pagesa e dëmeve.

Ai thotë se në këtë kohë u duhet fondi i kompensimit përmes të cilit paguhen dëmet pa sigurim.

“Si ushtrues detyre i Byrosë fillimisht kam bërë një plan dinamik të riorganizimit të Byrosë. Uljen e shpenzimeve operative. Fokus kryesor do të jetë pagesa e dëmeve, mënyra financiare. Unë besoj që bashkatdhetarët do të fillojnë të vijnë. Në anën tjetër fondi i kompensimit në kuadër të Byrosë financohet nga kompanitë e sigurimeve dhe fatmirësisht ajo çka na ndihmon në këtë kohë është që nuk kemi problem shtesë. Në fond të kompensimit paguhen dëmet pa sigurim dhe ai fond financohet nga të hyrat e kompanive të sigurimeve. Unë pres që nuk do të jetë e lehtë. Është kogja sfiduese”.

Ai tha se ka pasur takime dhe ka kërkuar disa lehtësira sa i përket konfirmimit të polisave kufitare.

Ai ka konfirmuar se ka kërkuar edhe takim me kryeministrin Avdullah Hoti që të bëhen disa lehtësime që mimimalisht pagesa e cila subvencionohet nga Thesari.

“Kemi pasur disa takime dhe kemi kërkuar disa lehtësira sa i përket konfirmimit të polisave kufitare. Na është shfaqur një problem. Çdo listë që e dërgojmë te ministria e punëve të brendshme sipas marrëveshjes që është nënshkruar thuhet që MPB-ja obligohet mi konfirmuar në data-bazën e Policisë se a kanë kaluar apo nuk kanë kaluar nëpër këtë data-bazë. Mirëpo një pjesë e madhe e qytetarëve me patjetër për të shkuar në kufi për të vazhduar sigurimin”.

“Ata mund të vijnë në zyrën qendrore dhe assesi nuk e kanë obligative për të kaluar në kontrollin e kamerave që ajo të konfirmohet. Kjo na ka vonuar pagesën e disa faturave që besoj se do ta tejkalojmë së shpejti dhe jemi tu prit të mbajmë edhe një takim me kryeministrin Hoti që të bëhen disa lehtësime që mimimalisht pagesa e cila subvencionohet nga thesari mos të vonohet sepse edhe ashtu janë shuma jo të mëdha, mirëpo me ato mjete ne i paguajmë dëmet dhe shpenzimet mujore që i ka Byroja dhe të mos rritet më shumë dëmi financiar”. / Byroja Kosovare e Sigurimeve /

Rreth Nesh

Byroja Kosovare e Sigurimit është themeluar me 07.09.2011 nga kompanitë e sigurimit të licencuara për të operuar në Republikën e Kosovës, bazuar në Ligjin Nr.04/L-018 mbi Sigurimin e Detyrueshëm nga Autopërgjegjësia.

Adresa

Rruga: Rr. Lidhja e Pejës p.n Magjistralja Prishtinë-Fushë 038 603 059 [email protected]